City of Shoreview

Shoreview Commons

Creating a place for community

The City of Shoreview’s Commons Park is the community’s central park and the campus for its well-loved Community Center and City Hall. After completing a renovation of the Community Center, City leadership wanted to confirm the park’s master plan and develop a direction for implementation. LHB worked with the parks commission and city council to conduct a series of workshop-style meetings that resulted in strong support for an updated master plan and a clear approach to two phases of improvements.

The first phase was constructed in 2019 and included a fountain/skating pond, gardens, trails, skatepark, playground, and parking lot improvements. The second phase will be complete in the spring of 2022 and includes a destination playground and related amenities such as a picnic shelter and seating areas. The completed project will offer recreational opportunities for an increasingly diverse community with artfully integrated stormwater management and landscape. The project will significantly increase the park’s year-round functionality, elevating it to a community and regional attraction.

Project Type Park Master Planning, Design, and Construction Administration
Location Shoreview, MN
Completion Date June 2022
Size 40 acres
LeftRight1_Playground_180265_01

Play spaces for all

LHB collaborated closely with a vendor to further develop the playground and create unique spaces and play opportunities for all ages and abilities. The playground design is united around a theme of trees by water that is expressed in the equipment and the surfacing. Plantings, stormwater, seating, and gathering spaces are interwoven with the play spaces, creating a rich space that it is as comfortable and inviting as it is fun.

LeftRight2_ShoreviewSocialPinpointClip1

Community Engagement

For community engagement, LHB designed an interactive site on Social Pinpoint that allowed community members to see different concepts, key points, and precedents images and make comments. The synthesis of this input and feedback from the parks commission and city council directed the final concept.

Let's Connect.